Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Man och barn sitter på brygga och fiskar.

Vad vill du göra efter att du fyllt 65?

Att fylla 65 innebär en ny fas i livet. Du kanske vill fortsätta arbeta? Du kanske vill gå i pension eller redan har gjort det och vant dig med ditt nya liv. Oavsett vilka val du har gjort hittills så finns det mycket att tänka och planera för även framåt. Så att du får de bästa möjligheterna till att leva det liv du vill som pensionär.

Och förresten glöm inte att leva i nuet.

Bra att veta & tänka på

50 procent av lönen vid pension?
Idag får alla ta ett större ansvar för sin framtida pension. Därför är det viktigt att du sätter dig in i hur det funkar och hur du själv kan påverka din pension. Gör pensionsprognosen på minpension.se.

Tar du ut ”för mycket” eller för lite i pension?
Eftersom de flesta får pension från flera håll kan du själv styra när och hur du ska ta ut dem. Du behöver till exempel inte ta ut tjänstepensionen samtidigt som den allmänna pensionen. Du kan också när som helst göra ett uppehåll eller ändra storleken på utbetalningarna av din allmänna pension. Läs på pensionsmyndigheten.se.

Tid och möjlighet att resa
När man inte längre behöver be om ledigt eller har skolbarn att ta hänsyn till öppnar sig andra möjligheter att resa. Det kan dessutom finnas många tusenlappar att spara om du väljer ”udda” resemånader. Att trycket också kan vara lite lägre på resmålet just då ser de flesta som positivt.
Råd om resor (Hallå konsument).

Planera din ekonomi
När man har eller strax ska gå i pension är det bra att se över sin ekonomi då inkomsterna för de flesta sjunker. Hur ser ditt sparande ut, dags att lägga om det, minska eller öka? Dina försäkringar, lån, el-avtal etc.? Gör en budget som utgår från den pension du får. Läs om budget på konsumentverket.se.

Fullmakter
Vem som helst kan ha behov av hjälp ibland. Att i förväg ha ordnat så att en god vän eller nära anhörig har fullmakt att till exempel hämta mediciner, betala dina räkningar eller företräda dig i ditt bolag är en trygghet när något händer.

Det här kan vi hjälpa till med

Spara – månadsspara till pensionen och annat, hellre lite men regelbundet. Tänk också på att anpassa ditt sparande efter hur lång tid det är kvar tills du ska använda det. Hitta det sätt att spara på som passar dig och dina mål. Läs mer under spara.

Trygghet - Bl.a. liv- och sakförsäkringar. Läs mer under försäkringar.

Annat boende – Vi reder ut hur det funkar att köpa/sälja, lägga bud, söka bolån, kontantinsats, amortera & skatta för reavinsten. Läs mer under Bolån.

Ta kontakt med oss eller så kan Telefonbanken hjälpa dig.
De finns på plats varje dag i veckan och du når dem på 0771-22 11 22.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kontaktuppgifter

Hamngatan 2
777 30  Smedjebacken
info@norrbarke-sparbank.se

Telefon: 0240 - 59 10 00
Fax: 0240 - 59 10 20
www.facebook.com/NorrbarkeSparbank

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet:  +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan förekomma under storhelger

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige:  08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Digital Support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-97 75 12
Från utlandet:  +46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan förekomma under storhelger