Hoppa till textinnehållet

BankID fil och BankID kort

Med BankID på kort kan du på ett säkert sätt uträtta dina ärenden hos banken, myndigheter och företag när det passar dig bäst. Med BankID på fil kan du göra samma sak hos myndigheter och företag. Du kan också skriva under avtal eller andra överenskommelser via internet.

Vad är BankID?

BankID är en samverkan mellan tio svenska banker. BankID innehåller uppgifter om namn och personnummer. Det skyddas med ett personligt lösenord/pinkod som du alltid anger när du använder BankID. Du väljer själv kod. Den vanligaste formen av bankID är Mobilt BankID som sparas ner i mobiltelefonen.

BankID på fil och BankID på kort används när man önskar ha e-legitimationen på datorn eller på ett kort.

Jämför BankID

  Mobilt BankID BankID på fil BankID på kort
Åldersgräns Ingen* Från 18 år Ingen*
Kund utan svenskt personnr Nej Nej Nej
Kund med skyddad identitet Ja Nej Ja
Kund utan officiell adress** Ja Ja Nej
Giltighetstid 3 år 3 mån 5 år
Beställs Internetbanken
Bankkontor
Internetbanken Bankkontor

* Förutsätter att kunden själv kan hantera sitt BankID utan hjälp av en vuxen.

** Kunder som saknar folkbokföringsadress i Sverige kan för närvarande beställa BankID på fil och Mobilt BankID men inte BankID på kort.
För att aktivera Mobilt BankID för utökad användning behövs din säkerhetsdosa eller ett kodkort med engångskoder. Kodkortet skickas automatiskt till den Svenska folkbokföringsadressen vid beställning av Mobilt BankID. Kunder utan officiell svensk adress behöver därför besöka ett bankkontor för att få ett tillfälligt kodkort.

När kan du använda BankID?

BankID kan du använda för legitimering/inloggning och underskrift hos företag och myndigheter som erbjuder e-tjänster. Några vanliga ärenden är:

  • Försäkringskassan – anmäl vård av barn, ansök om föräldraledigt. (Nu även som app du använder tillsammans med Mobilt BankID.)
  • Pensionsmyndigheten – information om och planering av pension
  • CSN – ansök om studielån 
  • Skatteverket – deklarera, kontrollera skattekontot och skriv ut personbevis 
  • Svensk Adressändring – gör flyttanmälan
  • Swedbanks och Sparbankernas internetbank – med BankID på kort och Mobilt BankID i mobil har du tillgång till samma tjänster som med säkerhetsdosan
  • Direktbetalningstjänsten – med Mobilt BankID och BankID på kort kan du slutföra köp på runt 500 olika e-handelsplatser

Mer information