Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Pensionens olika delar

Tycker du att det här med pensionssparande är krångligt eller tråkigt? Då är du inte ensam. Vi hjälper dig att reda ut begreppen.

I snitt kommer framtidens pensionärer få cirka 60-65 procent av sin lön i pension. Ungefär hälften kommer att komma från staten och den allmänna pensionen medan 10-15 procent kommer att komma från arbetsgivaren genom tjänstepensionen. Vill du ha mer än så? Isåfall behöver du spara till det själv.

Dessutom så kan små förändringar i ditt sparande ge stor påverkan på din pension. Din sammanlagda livsinkomst ligger som grund för hur stor din pension kommer att bli. Kompletterar du med ett eget sparande kan du redan nu påverka dina möjligheter att sätta guldkant på tillvaron som pensionär.

Hel pensionspyramid
Pyramidens topp representerar eget pensionssparande

Privat pensionsparande - den del du sparar själv

Vilket pensionssparande som passar dig bäst beror på flera olika saker. Bland annat hur aktiv du vill vara och vilken risk du är villig att ta i dina placeringar för att få en högre pension. Även din inkomst och skattesituation påverkar hur du ska spara. Om du planerar att sälja ditt nuvarande boende vid pensionering så kan även en större amortering vara ett pensionssparande då du får mer pengar över efter en eventuell försäljning.

Har du en högre lön och tjänar över 40 000 kr/mån? Då kan även löneväxling vara ett alternativ. Det innebär att du avstår från en del av lönen sin som istället sätts in i ett pensionssparande. Prata med din arbetsgivare först om du är intresserad av ett sådant upplägg.

Kom igång med pensionssparandet

Ett regelbundet pensionssparande gör skillnad för din framtida pension. Med tre enkla steg hjälper vi dig att komma igång redan idag.

Hur mycket behöver du spara?

Använd vår kalkylator för att räkna på hur mycket du behöver spara för att få den pension du vill ha som pensionär.

Pyramiddel representerandes tjänstepension

Tjänstepensionen - din arbetsgivares del

Tjänstepensionens villkor bestäms i de kollektivavtal som arbetsgivare och fackliga organisationer kommit överens om. Dina villkor styrs av vilket fackligt förbund eller bransch som din arbetsgivare tillhör, altlså inte vilken fackförening som du själv är medlem i.

Storleken på tjänstepensionen påverkas i hög grad av:

  • Hur mycket pengar som har betalats in.
  • Hur stor avkastning du får på dina pengar.
  • Försäkringsbolagens avgifter för att förvalta dina pengar.
  • Under hur lång tid du vill att pensionen ska betalas ut.

Du kan flytta din tjänstepension till oss

Du kan själv välja var du vill placera dina kommande inbetalningar så att du kan samla alla dina pensionspengar på ett ställe för en bättre överblick. Vi kan också hjälpa dig att flytta din befintliga tjänstepension.

Pyramiddel representerades premiepension

Premiepension -
den del av den allmänna pensionen som du själv placerar

Varje år sätts nya pengar in på ditt premiepensionskonto. 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst är det som sätts in. Pengarna placeras sedan i de fonder som du har valt. Om du inte har valt några fonder placeras pengarna automatiskt i statens egna alternativ, AP7 Såfa. Du ansvarar själv för hur premiepensionen placeras och gör det via pensionmyndigheten.se.

Välj fonder hos Pensionsmyndigheten

Logga på Pensionsmyndighetens hemsida med BankID eller Mobilt BankID. Till Pensionsmyndigheten

Ta hjälp av oss i valet av fonder

Det är en förvaltad portfölj där förvaltaren (Indecap) dagligen analyserar och kontinuerligt vid behov byter fonder åt dig.

Pyramiddel representerades den allmänna pensionen

Inkomstpension - del av allmänna pensionen som förvaltas av staten

Du och din arbetsgivare betalar in pensionsavgifter till den allmänna pensionen, via skatt och arbetsgivaravgifter. Tillsammans sätter ni in motsvarande 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst, 16 procent av dessa 18,5 procent går till inkomstpensionen och förvaltas av staten.

Liten pyramid som representerar hela pyramiden. 

Din totala pension

Din totala pension kan således bestå av ditt privata pensions sparande, avtalspension/tjänstepension och allmän pension (inkomstpension och premiepension). Ditt engagemang lönar sig. Små förändringar i ditt sparande kan få en stor påverkan på hur mycket du får i pension. Och ju tidigare du engagerar dig, desto bättre och större möjlighet att påverka.

Kontakta oss för en pensionskoll

Vill du ha hjälp att finna lösningar som passar dina förutsättningar och önskemål? Kontakta oss så går vi igenom din pensions tillsammans.

Gör en pensionsprognos

Se hela din pension och gör en prognos på minpension.se. Här syns din pension från staten, jobbet och dig själv.

Hur kan vi hjälpa dig?

Skriv ett sökord så får du förslag på sidor där du kan hitta ditt svar.

Kontaktuppgifter

Hamngatan 2
777 30  Smedjebacken
info@norrbarke-sparbank.se

Telefon: 0240 - 59 10 00
Fax: 0240 - 59 10 20
www.facebook.com/NorrbarkeSparbank

Telefonbanken

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-22 11 22
Från utlandet:  +46 771 22 11 22
*Andra öppettider kan förekomma under storhelger

Spärra kort

Öppet dygnet runt
Från Sverige:  08-411 10 11
Från utlandet: +46 8 411 10 11

Digital Support

Öppet dygnet runt*
Från Sverige: 0771-97 75 12
Från utlandet:  +46 771 97 75 12
*Andra öppettider kan förekomma under storhelger