Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Testamente och gåvobrev – vad gäller?

Vill du planera för vem som ska få dina tillgångar senare, när du inte längre är här? Eller ge bort något som en gåva redan nu? Om du skriver testamente eller gåvobrev så blir det tydligare och enklare. Få tips om vad du ska tänka på.

Family and friends having a picnic in the garden

5 snabba om testamente

 • Med ett testamente bestämmer du hur dina tillgångar ska fördelas när du gått bort. Det måste vara fysiskt avtal, det vill säga upprättas skriftligen.
 • Du kan testamentera allt, utom laglott som bröstarvingar har rätt till, till vem som helst.
 • Du kan själv skriva ditt testamente men det finns vissa formkrav. Om du vill kan du ta hjälp av vår partner - antingen för att få en mall och skriva själv online eller att få rådgivning.
 • Du måste vara över 18 år för att få skriva ett testamente, men från 16 år kan du skriva testamente för pengar du själv har tjänat, fått i gåva eller har fått testamenterat till dig.
 • Ett testamente behöver inte registreras. Förvara det på en säker plats, till exempel i ett bankfack eller hos ett företag som erbjuder tjänsten. Men det måste vara undertecknat av två vittnen. Dessa får inte vara släkt med dig eller få något i testamentet.

5 snabba om gåvobrev

 • Du skriver ett gåvobrev om du ska ge bort något värdefullt, till exempel en fastighet eller en större summa pengar. Det måste vara ett fysiskt avtal, det vill säga upprättas skriftligt. 
 • Ett gåvobrev ger juridisk skydd och skapar trygghet för både givare och mottagare. 
 • Du kan skriva ditt gåvobrev själv, men det finns vissa formkrav. Om du vill kan du ta hjälp av vår partner - antingen för att få en mall och skriva själv online eller att få rådgivning.
 • I ett gåvobrev kan du skriva in villkor för gåvan, till exempel att det inte ska vara ett förskott på arv eller att gåvan ska vara en enskild egendom.
 • För att ett gåvobrev ska vara giltigt ska det finnas en tydlig beskrivning av gåvan och underskrifter från både givaren och mottagaren. Gåvobrev mellan makar ska registreras hos Skatteverket för att vara giltigt.

Vad är ett testamente?

Ett testamente är ett juridiskt dokument där du – testamentsgivaren - kan bestämma hur dina tillgångar ska fördelas när du gått bort. I testamentet kan du vem dina tillgångar ska gå till, till exempel familjemedlemmar, vänner, välgörenhetsorganisationer eller andra mottagare. I testamentet kan du utse en, eller flera, personer som ska agera som testamentsexekutorer. Dessa ansvarar för att genomföra dina önskemål och säkerställa att testamentet följs korrekt.

Varför skriva testamente?

Det kan vara bra att skriva ett testamente, oavsett om du är gift, sambo eller singel. För gifta kan ett testamente ge en extra trygghet för partnern, om finns särkullbarn. När det gäller sambos är det viktigt med ett testamente, då de inte automatiskt ärver varandra. För singlar, utan barn, kan ett testamente vara bra om man vill ändra arvsordningen. Eller om det inte finns några arvingar, eftersom arvet i detta fall går till Allmänna arvsfonden.

Vad är ett gåvobrev?

Ett gåvobrev är ett juridiskt dokument där du – givaren - vill överföra tillgångar till en annan person – mottagaren – utan att ta emot något i utbyte. Gåvobrevet innehåller vanligtvis information om vilken egendom som överförs, namnen på både givaren och mottagaren, samt eventuella specifika villkor för gåvan. Det kan också innehålla detaljer om eventuella skatter eller avgifter som kan vara associerade med gåvan.

Varför skriva gåvobrev?

Att ge bort något kan kännas enkelt men rent juridiskt är det inte alltid det. Vissa gåvor måste vara skriftliga, andra inte. Gåvan kan vara ett förskott på ett arv eller räknas som enskild egendom. Genom att skriva ett gåvobrev kan ni undvika eventuella oklarheter och konflikter längre fram. Med ett gåvobrev tydliggör ni äganderätten och får ett juridiskt skydd för givaren och mottagaren. Det kan även ha skattemässiga fördelar och användas vid planering av arv och arvsrätt.

Fråga Swedbank - om testamente och avtal

Funderar du på om du skulle behöva ett testamente, samboavtal eller äktenskapsförord? Kolla in Fråga Swedbank.

Andra läser också

 • Arvsrätt och arvsklasser

  Det finns flera faktorer som påverkar hur ditt arv fördelas och många ställer sig frågan – vem ärver mig?  Läs mer om arvsrätt, arvsklasser och hur olika arvsordningar kan se ut när inget testamente finns.

  Arvsrätt och arvsklasser
 • Äktenskapsförord

  Ska du och din partner gifta er? Att tänka på att göra slut när man precis ska gifta sig kan kännas konstigt. Men om ni skriver ett äktenskapsförord redan nu så bestämmer ni själva hur ni vill ha det och det blir tydligt om ni skulle skilja er senare.

  Äktenskapsförord