Hoppa till huvudinnehåll

Fondtyper

Olika typer av fonder

Ska du börja spara och är sugen på att testa fonder? Då finns det mycket att välja mellan - såväl aktivt förvaltade fonder som indexfonder. Läs om olika fondtyper och se vad som passar dig.

 indexfonder eller aktivt förvaltade fonder - vad passar dig?

Räntefonder, aktiefonder och blandfonder

Hedgefonder, branschfonder och fond-i-fond

Pensionsfonder/PPM-fonder

Hållbara fonder och ideella fonder - för dig som vill spara hållbart

Hållbara fonder

Hållbara fonder är för dig som vill ha ett mer hållbart fondsparande. Fonderna kan till exempel ta hänsyn till miljö, social hållbarhet och etik. Vad som gör en fond hållbar styrs av ett flertal olika EU-regelverk.

Äldre man och två barn på en stege plockar äpplen

Börshandlade fonder (EFT) - en fondtyp som sticker ut

Börshandlade fonder - även kallade ETF (Exchange Traded Fund) skiljer sig åt från övriga fonder. En ETF finns noterad på en börs och följer utvecklingen på exempelvis ett underliggande index, en råvara eller en korg av tillgångar. Tillgängligheten och handeln i realtid gör att en ETF på många sätt har samma egenskaper som en aktie. Den kombinerar aktiens handelsmöjligheter och fondens riskspridning.

EFT - börshandlade fonder

Information och inspiration kring fonder

Aktiellt - tips & inspiration

Vill du lära dig mer om fonder och få inspiration? Se vilka av våra fonder som gått bäst och kanske hitta nya fondfavoriter? I vår nättidning Aktiellt kan du ta del av det senaste om fonder, analyser och tips.

Illustration: Tips

Hjälp att välja fonder

Vill du sätta ihop en egen fondportfölj eller spara bekvämt i en av våra skräddarsydda fonder? Kolla in vår Fondguide, bli guidad i Bekvämt fondval eller få digital rådgivning om vilken basfond som passar dig.

Mer information