Sedan 1 januari 2012 är vanligt fondsparande belagt med en schablonskatt. Privatkunder som är fondandelsägare får betala 0,12 procent av fondvärdet i skatt varje år baserat på värdet på fondandelarna den 1 januari det år kunden deklarerar för. En slags förmögenhetsskatt. Detta innebär dock inte att man slipper reavinstbeskattning eller deklaration.

Kapitalförluster får dras av från kapitalvinster och andra kapitalinkomster. Vissa kapitalförluster får dras av mot kapitalvinster genom så kallad kvittning. Om det efter kvittning återstår en kapitalförlust får avdrag ske mot andra kapitalinkomster. Beroende på vilken typ av kapitalförlust det är kan kvittning och avdrag ske fullt ut eller efter att förlusten har kvoterats. Efter kvittning och avdrag återstår antingen ett överskott eller ett underskott i inkomstslaget kapital. Överskottet beskattas med en skattesats på 30 procent. Om det uppstår ett underskott medges skattereduktion med 30 procent av underskottet. Om underskottet är större än 100 000 kronor medges dock skattereduktion med enbart 21 procent för den del av underskottet som överstiger 100 000 kronor. Observera att detta gäller för fysiska personer som är obegränsat skattskyldiga i Sverige för juridiska personer och för begränsat skattskyldiga personer gäller andra regler.

Kapitalvinster och kapitalförluster på fondandelar

När det gäller kapitalvinster och kapitalförluster på fondandelar är beskattningen olika beroende på vad det är för typ av fond och om fonden är marknadsnoterad eller onoterad. En fond anses vara marknadsnoterad om det sker handel eller inlösen i fonden var tionde dag eller oftare. Om det sker mer sällan anses fonden vara onoterad.

Fondandelar kan delas upp i tre olika kategorier skattemässigt

  1. Marknadsnoterade fonder (utom räntefond SEK)
    Gruppen innefattar marknadsnoterade aktiefonder, blandfonder, räntefonder som inte uteslutande placerar i svenska fordringsrätter, det vill säga obligationer och andra räntebärande värdepapper och SICAV-fonder . Även hedgefonder ingår i denna grupp om de är marknadsnoterade.
    - Kapitalvinster tas upp till 100 procent. Mot kapitalvinster får kapitalförluster på marknadsnoterade delägarrätter, det vill säga aktier, andelar i investeringsfonder och andra aktiebeskattade finansiella instrument, kvittas till 100 procent.
    - Kapitalförluster får kvittas till 100 procent mot kapitalvinster på marknadsnoterade delägarrätter, dvs. aktier, andelar i investeringsfonder och andra aktiebeskattade finansiella instrument. Till den del det inte finns några sådana kapitalvinster att kvitta mot, får 70 procent av kapitalförlusten dras av mot andra kapitalinkomster till exempel ränta och utdelning.

  2. Marknadsnoterade räntefonder SEK
    Marknadsnoterade räntefonder som enbart placerar i svenska fordringsrätter.
    - Kapitalvinster tas upp till 100 procent.
    - Kapitalförluster får dras av till 100 procent mot alla typer av kapitalinkomster, till exempel kapitalvinster, räntor och utdelningar.

  3. Onoterade fonder
    Alla typer av onoterade fonder.* Om till exempel en hedgefond är onoterad ingår den i denna grupp.
    - Kapitalvinster tas upp till 100 procent.
    - Kapitalförluster får dras av till 70 procent mot andra kapitalinkomster.

Nedan ser du hur stor del av en kapitalförlust på en fond som kan dras på kapitalvinster på andra fonder.